Taloushallintoalalle lakko 10.2.–13.2.2023

Toimihenkilöliitto ERTO ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään taloushallintoalan lakosta, joka alkaa perjantaina 10.2. klo 0.01 ja päättyy maanantaina 13.2. klo 23.59. Lakon piiriin kuuluvat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n taloushallintoalan jäsenyritykset ja ERTOn erillisessä listassa mainitut yritykset.

Mikäli lista päivittyy, löydät ajantasaisimman version nettisivuiltamme.

Lakko peruuntuu, jos osapuolet pääsevät sopimukseen ennen lakon alkamista. Muistutamme, että ainoat luotettavat tietolähteet taloushallintoalan lakkoasioista ovat ERTOn nettisivut ja liiton viestit. Työntekijöille yritetään ehkä antaa esim. työnantajan taholta väärää informaatiota, mutta uskokaa vain liitosta saatuja tietoja. Kaikki lakkoon liittyvät muutokset kuten peruuntumiset, rajaukset ja muut toimet, voit saada tietoosi vain ja ainoastaan liitosta. Seuraa siis liiton nettisivujen tietoja tes-neuvotteluista.

ERTOn painostustoimikyselyssä 94 prosenttia jäsenistä ilmoitti valmiuden painostustoimiin reilun sopimuksen saamiseksi. Nyt on hetki, kun taloushallinnon ammattilaisten pitää pysyä yhtenäisinä.

Lakkoilmoitus koskee kaikkia alalla työskenteleviä riippumatta siitä, onko työntekijä ERTOn, Pron tai ei minkään liiton jäsen. Tavoitteena on estää työehtoheikennykset ja saada reilu sopimus. Tästä hyötyvät kaikki.

Lakko ei tässä vaiheessa koske Accountor-yhtiöitä, koska sen yrityskohtainen sopimus on vielä hetken voimassa.

Infotilaisuudet jäsenille ja henkilöstön edustajille

Järjestämme kaksi infotilaisuutta jäsenille ja henkilöstön edustajille. Tilaisuuksien ennalta suunniteltava sisältö on sama.

Henkilöstön edustajat saavat vielä oman erillisen sähköpostin ERTOn juristi Helena Lievoselta.

Miksi lakkoon?

Taloushallintoalan työnantajia edustava Palta kieltäytyy edelleen sopimasta taloushallintoalalle reilua palkkaratkaisua. Emme voi hyväksyä mm. työehtojen heikentämistä, lomaoikeuksien huonontamista, sunnuntaikorvauksen tai lomarahan vaarantamista. Vaadimme reilua alan ammattilaisia kunnioittavaa ostovoimaa turvaavaa sopimusratkaisua. Olemme tehneet tällaisen esityksen työnantajille kuukausia sitten, mutta työnantajat eivät tätä hyväksy ilman painostustoimia.

Neuvottelut ovat jatkuneet tuloksetta jo noin neljä kuukautta. ERTO ja Pro ovat neuvotelleet lokakuusta 2022 lähtien Paltan kanssa taloushallintoalan työehtosopimuksen jatkamisesta. Työehtosopimuskausi päättyi jo 30.11.2022, mutta neuvottelut etenevät edelleen madellen. Jossain vaiheessa on vain pakko sanoa, että nyt riittää.

Taloushallintoalan ammattilaisia pitää arvostaa

Ei ole mitään syytä sille, että taloushallintoalan ammattilaisilla ei olisi oikeutta reiluun sopimukseen. Taloushallintoalalla menee erinomaisen hyvin ja alaa vaivaa henkilöstöpula. Jo ennen henkilöstöpulaa alan ammattilaiset ovat joustaneet ja tehneet pitkää päivää palvellakseen asiakkaita. Tätä työhön sitoutumista pitää arvostaa ja kunnioittaa ainakin sen verran, että hyväksyy taloushallinnon ammattilaisille ostovoimaa turvaavat palkankorotukset. Emme voi suostua työehtojen heikennyksiin.

Ei koskaan aikaisemmin lakossa

Taloushallintoala ei ole koskaan aikaisemmin ollut lakossa. Lakkovaroitus oli pakko antaa vuosi sitten. Tällöin sopu saavutettiin ennen lakon alkamista. Toivottavasti tälläkin kertaa sopu saadaan ennen lakkoa, mutta tarvittaessa lakko alkaa. Neuvottelujen etenemisestä löydät lisätietoa ERTOn nettisivuilta. 

Keskiviikkona 25.1. alkanut liukumasaldojen kerryttämiskielto käynnistyi hyvin ja on saanut työnantajat arvioimaan entistä tarkemmin tavoitteidensa järkevyyttä. Liukumasaldojen kerryttämiskielto jatkuu, kunnes ERTO toisin ilmoittaa. Lisäksi liukumasaldojen kerryttämiskielto laajenee 30.1. kaikkiin lakkoilmoituksen kohteena oleviin yrityksiin. Ylitöitä voi tehdä lakkoon asti työehtosopimuksen mukaan korotetulla palkalla. Jos kaipaat vapaata, niin ota ylityöt nyt korotettuna palkkana ja pyydä myöhemmin palkatonta vapaata. Lue liukumakiellon ohjeistus. 

Lakko on laillinen

Oikeus lakkoon on perustuslailla suojattu oikeus. Ilmoittamamme lakko on laillinen ja siihen on kaikilla oikeus osallistua järjestäytymisestä välittämättä. Työnantajalla ei ole oikeutta kysyä osallistumisestasi. Jos sinulta kysytään, voit vastata ihan mitä haluat tai olla vastaamatta. Antamasi vastaus ei sido sinua millään tavalla. Voit halutessasi nyt vastata, että et osallistu ja sitten kuitenkin jäädä lakkopäivänä pois tai etätyössä jättää koneen avaamatta ilman erillistä ilmoitusta. Jos työpaikalla ilmenee painostusta tai muuta epäasiallista työnantajan toimintaa, ilmoita asiasta liittoon.

Lakko on raskas ja vakava asia. Todella ikävää, että joudumme uhkaamaan lakolla. Lakon vaikutus lähtee meistä kaikista. Työt pitää jättää lakkopäivinä tekemättä. Kone ei noina päivinä aukea.

Lakkoavustus 100 € / päivä

Lakon laillisuudesta vastaa liitto. Lakkoon osallistumisesta ei saa työntekijälle aiheutua mitään muuta seurausta kuin lakkopäivän ansiomenetys. ERTO maksaa omille jäsenilleen lakkoavustusta, jonka määrä on 100 € / lakkopäivä. Lakkoavustusta voi hakea vain niiltä päiviltä, joiden osalta työnantaja on vähentänyt rahapalkkaa.

Verokorttia ei tarvita. Pidätämme lakkoavustuksesta veron verottajan ohjeistuksen mukaisesti. Lakkoavustusta haetaan sähköisesti ja siitä maksetaan tilille verojen jälkeen 66,40 € / palkaton lakkopäivä. Tarkemmat ohjeet lakkoavustuksen hakemisesta toimitetaan jäsenille myöhemmin.

Kannusta myös kollegaa liittymään liittoon

ERTO maksaa lakkoavustuksen kaikille jäsenilleen, jotka ovat liittyneet jäseneksi nettisivuillamme viimeistään 6.2.2023. Kannusta kollegoitasi liittymään, sillä yhdessä olemme enemmän.

Liittymislomakkeen täyttäminen vie aikaa muutaman minuutin ja tarvittaessa hoidamme työttömyyskassa- ja/tai liittosiirron uuden jäsenen puolesta. Jos uusi jäsen on jo maksanut jollekin työttömyyskassalle vuosimaksun eikä saa sitä kassalta takaisin, ERTO hyvittää tämän jäsenmaksuissaan.

Siirry liity jäseneksi -sivulle 

Yhdessä yhteisen asian puolesta

Lakon alaisen työn tekeminen on selkään puukottamista ja epäreilua toimintaa. Ajatus siitä, että muut hoitavat työtaistelun ja otan itse edut, on tuomittavaa ja vaikeuttaa asioiden etenemistä. Nyt on hetki, kun taloushallinnon ammattilaisten pitää pysyä yhtenäisinä. Alalla on oltu vuosia tyytymättömiä työehtotilanteeseen. Jäsenkyselymme tulos osoittaa, että tuki liiton neuvottelutyölle on hurja. Liitto informoi jäseniä ennen lakkoa jäsenviestein.

Jos sinulla on kysyttävää

Voit olla aina tarvittaessa meihin yhteydessä. Apua saat ERTOn työsuhdeneuvonnasta, joka on auki ma–pe klo 8.30–13.30 puh. 09 613 231.

Voit myös lähettää sähköpostia työtaisteluun liittyvissä kysymyksissä: lakko@erto.fi. Jos asiasi on kiireellinen, pyydämme ensisijaisesti soittamaan työsuhdeneuvontaan. Tänään torstaina 26.1. työsuhdeneuvonta on auki klo 17 saakka.

ERTOn jäsenrekisteriin kannattaa muuttaa henkilökohtainen sähköpostiosoite työsähköpostin tilalle. Voit muuttaa sähköpostiosoitteesi liiton E-asioinnissa.

Muistetaan, että ilman oman työn arvostusta ja omista oikeuksista kiinni pitämistä ei oman työn asema voi yhteiskunnassa mennä kuin huonompaan.

Neuvotteluterveisin,

Juri Aaltonen, OTL, puheenjohtaja Toimihenkilöliitto ERTO ry

Helena Lievonen, juristi, Toimihenkilöliitto ERTO ry

 

Tutustu monipuolisiin palveluihimme ja toimintaamme

Webinaarissa käsitellään tämän hetken ajankohtaisia aiheita: etätyötä ulkomailla ja alisuoriutumista työsuhteen päättämisperusteena. Luennoitsija on ammattitaitoinen Katja Halonen. Etätyö ulkomailla – mitä huomioida? Etätyöskentely ulkomailla on yleistynyt nopeasti ja...

Taloushallinnon ammattilaiset ry:n ajankohtaisseminaari ja kevätkokous järjestetään Olavinlinnassa, Savonlinnassa 6.–7.5.2023. Koulutusaiheina ovat haastavat palkkahallinnon tilanteet, luontois- ja henkilökuntaedut verotuksessa sekä työlainsäädännön ajankohtaiset asiat. Seminaarin jälkeen nautimme illallisen Original Sokos ...

Vuonna 2023 on käynnissä jatkuva jäsenhankintakampanja. Talryyn uuden jäsenen hankkiva saa palkkioksi 20 euron K-Ryhmän lahjakortin. Palkkion saamisen ehtona on, että uusi jäsen maksaa jäsenmaksunsa vähintään kolmen kuukauden ajan. Jäsenmaksut tarkastetaan neljännesvuosittain, jonka jälkeen lahjakortit toimitetaan uuden jäsenen ...